(untitled) (Pain medicine, 2019)
CD 117 (kit) є рецепторною тирозин-кіназою типу ІІІ, яка бере участь у клітинній сигнальній трансдукції клітин. Зазвичай kit активується шляхом зв’язування його ліганду, запускаючи каскад фосфорилювання, призводячи до транскрипції в клітинах різного типу. Така активація регулює апоптоз, диференціацію, проліферацію клітин. Мета. З огляду на те, що мієлодиспластичний синдром (МДС) – це клонова патологія з високою здатністю до трансформації у ГМЛ, є актуальним вивчати експресії антигену CD 117 у хворих на МДС РАНБ І, РАНБ ІІ, ГМЛ. Матеріал і методи. Проаналізовано дані 12 хворих на МДС, із них 7 РАНБ І та 5 з РАНБ ІІ і 11 хворих на ГМЛ, методом проточної лазерної цитофлюориметрії на FACScan (Becton Dickinson, США) з використанням програми LYSYS-II ver. 1.1 (Becton Dickinson, США). Результати досліджень. Експресія антигену CD 117 визначена у 28,6 % обстежених хворих на МДС РАНБ І з показником CD 34+ 5,1 ± 0,5 % при 7,5 ± 1,5 бластних клітинах у КМ, у хворих на МДС РАНБ ІІ експресія CD 117 антигену спостерігалась у 80 % випадків при наявності 16,4 ± 1,5 % CD 34+ бластних клітин у КМ. У хворих на ГМЛ de novo в КМ виявлялось 62,4 ± 6,4 % CD 34+ бластних клітин, встановлено експресію CD 117 на 59,5 ± 4,5 % клітин у 81 % обстежених хворих. Висновки. Динаміка експресії антигену CD 117 на бластних клітинах при МДС свідчить про активність патологічного процесу.