(untitled) (Pain medicine, 2019)
Актуальність. Міофасціальний синдром (МФС) – це хронічний больовий синдром, який виникає у м’язах і проявляється однією або кількома тригерними точками. МФС діагностується у 88 % пацієнтів, які звернулися з болем у спині. Мета. Оцінка ефективності радіочастотної деструкції (РЧД) та лазерної деструкції (ЛД) у лікуванні міофасціального синдрому. Матеріали та методи. Відібрано пацієнтів з МФС, проліковані в нейрохірургічному відділенні ХОКЛ у 2016 р. – 2019 р. Всього 77. Розділено на 2 групи: 1 – пацієнти, яким проводилась РЧД, – 53 пацієнтів (жінок – 37, чоловіків – 16), середній вік 54,4 р. Після пробних блокад з анестетиками виконувалась РЧД апаратом Radionics RFG-3C 1–2 сесії. 2 група – пацієнти, яким проводилась ЛД, – 24 пацієнтів (жінок – 16, чоловіків – 7), середній вік 49,85 р. Після пробних блокад з анестетиками виконувалась процедура ЛД апаратом Ліка-хірург. Результати лікування. Оцінка проводилась при госпіталізації та виписці за шкалами Освестрі, ВАШ, Проло. 1 група при госпіталізації Освестрі 18–91,1 (середнє 55,07), ВАШ 4–10 (середнє 7,6), Проло 2–8 (середнє 4,2), при виписці Освестрі 0–78 (середнє 28,26), ВАШ 0–8 (середнє 2,5), Проло 2–9 (середнє 6,3). 2 група Освестрі 26–86,6 (середнє 51,6), ВАШ 4–10 (середнє 6,08), Проло 2–7 (середнє 4,6), при виписці Освестрі 0–60 (середнє 25,05), ВАШ 0–4 (середнє 2,12), Проло 3–10 (середнє 6,7). Проведено статистичний аналіз шляхом множинної регресії. При порівнянні в обох групах покращення за Освестрі 26,11 в середньому, стандартне відхилення (СВ) 14,8, за ВАШ 4,77 в середньому, СВ 2,2, за Проло 2,29 в середньому, СВ – 1,57. Покращення за ВАШ (р = 0,000 002) та Проло (р = 0,005) статистично достовірні. За Освестрі (р = 0,8). Недоліки аналізу: не враховувались стать пацієнтів, тривалість хвороби. Рецидивів протягом 1–3 років не було. Висновки: Методи РЧД та ЛД статистично достовірно покращують стан пацієнтів з МФС. Статистичної різниці у результатах лікування у групах РЧД та ЛД не виявлено, але потрібні детальніші дослідження. Перспективи подальших досліджень. За даними цього дослідження, методи однаково ефективні. Однак потрібні додаткові дослідження кожного методу. Конфлікт інтересів. Відсутній.