Primary headache associated with sexual activity (Pain medicine, 2019)
Пацієнт, 48 років, звернувся зі скаргами на приступи інтенсивного головного болю, що виникає під час оргазму. Уперше такий приступ виник за 13 днів до консультації під час статевого акту з новою партнеркою, який супроводжувався значним сексуальним збудженням. Напад повторився через 3 дні під час наступного статевого акту і ще за 6 днів після другого. Відчуття болю з’являється в лівій потиличній ділянці голови, інтенсивність зростає протягом 3 секунд, допоки не виникає надзвичайно сильний біль (VAS 8–9), який при розпитуванні пацієнт характеризує як найсильніший у житті («наче лусне голова»). Біль локалізується в лівій потилично-скроневій ділянці з відчуттям «тиску на очі». Інтенсивний біль тривав 1,5–2 хвилини, потім його вираженість зменшувалася до VAS 3, і такий остаточний біль зберігався до 1,5 години. На початку на-паду пацієнт приймав 2 таблетки спазмалгону (метамізол натрію моногідрат, пітофенону гідрохлорид, фенпіверинію бромід).Головний біль не супроводжується нудотою, фото- й фонофобією. Також немає вегетативних проявів, характерних для тригемінальних вегетативних цефалгій (ін’єкція кон’юнктиви та/або сльозотеча, закладення носа та/або ринорея, набряк повік, потіння лоба та обличчя, почервоніння лоба та обличчя, відчуття закладення вуха, міоз та/або птоз).Під час третього нападу пацієнт, відчувши «пульсацію в голові», зменшив активність і рівень збудження, внаслідок чого біль не сягнув вище рівня VAS 4 і згодом припинився. Пацієнт зазначає, що замолоду мав один епізод головного болю (не пов’язаного з сексуальною активністю), що тривав кілька днів. Із 35-річного віку з’явилися головні болі тієї ж локалізації (ліва потилично-скронева ділянка), тупі, низької інтенсивності (VAS 3), які виникають при фізичних навантаженнях, особливо пов’язаних із нахилами («качання черевного преса» – не більше 15 нахилів, робота на городі – сапання).При нападах інтенсивного головного болю, що настають вибухоподібно, у тому числі при першому нападі головного болю, пов’язаного з сексуальною активністю, завжди слід виключати такі види патології, як субарахноїдальний крововилив, внутрішньочерепна й екстракраніальна артеріальна дисекція та синдром оборотної мозкової вазоконстрикції – reversible cerebral vasoconstriction syndrome (RCVS). Ми призначили мультиспіральну комп’ютерну томографію (МСКТ) черепа й головного мозку з МСКТ-ангіографією, яка не виявила патологічних змін.