(untitled) (Medicina bolu, 2017)
Актуальність. Неспецифічний біль у спині (НБС) – найчастіша скарга після невеликих травм і гострих респіраторних захворювань та провідна причина обмеження фізичної активності пацієнтів молодше 45. Це захворювання продовжує залишатися соціально значущою медичною проблемою, як в результаті тривалої непрацездатності цієї групи пацієнтів, так і через високу вартість лікування. Мета. Оцінити ефективність епідуральної інфільтрації місцевих анестетиків (МА) і глюкокортикостероїдів (ГКС) при неспецифічному болю в спині, пов’язаних з дегенеративно-дистрофічним ураженням різних відділів хребта, і визначити його вплив на покращення якості життя таких хворих. Матеріали та методи. Проаналізовані результати лікування 71 пацієнта віком від 36 до 74 років, які перебували на лікуванні у Центрі лікування болю та неврологічному відділенні КЗОЗ “ХОКЛ-ЦЕМД та МК” з 2016 по 2017 роки з приводу хронічного НБС. Пацієнти були розподілені на 2 групи: основна – 38 осіб, яким в якості монотерапії епідурально вводили розчин ГКС та МА, та контрольна – 33 пацієнти, яким проводили стандартне консервативне лікування. Результати. У результаті проведеної терапії пацієнти відчували зменшення болю в спині, покращення загального самопочуття та якості життя. Однак через 6 тижнів після лікування рівень болю в групі, що отримувала епідуральні ін’єкції, був нижчий у 1,7 раза порівняно зі стандартною терапією. Покращення життєдіяльності та загального функціонування удвічі, порівняно з результатами до лікування, спостерігалось в основній групі через 3 тижні після початку терапії, в той час як пацієнти контрольної групи не досягли такого результату навіть через 6 місяців після лікування. Висновки. Проведене дослідження показало доцільність використання епідуральних ін’єкцій розчину глюкокортикоїду та місцевого анестетику у пацієнтів з хронічним неспецифічним болем у спині.