(untitled) (Medicina bolu, 2018)
Передумови та цілі навчання. Блокада зірчастого ганглія (БЗГ) була використана в лікуванні церебральних розладів, пов’язаних з головним болем, з метою зменшення церебрального ангіоспазму й імовірного збільшення мозкового кровотоку, а також нормалізації ендоваскулярного опору. Матеріали і методи. Односторонню БЗГ проводили на 30 добровольцях – хворих 30–40 років (21 жіночої, 9 чоловічої статі) з кластерним головним болем. Для цього вводили 5 мл 0,25 % ропівакаїну + 4 мг дексаметазону паратрахеальним доступом за допомогою ультразвуку на рівні С6 . Підтвердженням уведення в заданому місці була наявність синдрому Horner’s. Індекс резистивності (RI) вимірювали за допомогою ульразвукової транскраніальної CV доплерографії середньої мозкової артерії на вихідному рівні та через 1 хв і 10 хв після БЗГ з обох сторін (інша сторона була взята в якості контролю). Нормативні показники RІ були прийняті відповідно до віку. Результати та обговорення. Наші спостереження показали, що після БЗГ у всіх пацієнтів відмічалась значна зміна в RІ з нормалізацією мозкового кровотоку, зменшення або зникнення головного болю. Висновок. Різниця показника RI між заблокованою і контрольною сторонами була значною перед процедурою (р<0,0001) і через 10 хв стає майже незначною (р = 0,001). Наявність високого показника RI порівняно з контрлатеральною стороною, можливо, буде використана як індикатор для визначення сторони проведення блоку. Метод ультразвукового супроводження є корисним для проведення безпечної маніпуляції та блок-ефект-контролю.