(untitled) (Medicina bolu, 2018)
Ми хочемо представити клінічний випадок пацієнтки з аномалією типу Кіарі I без хірургічної корекції і супутньою епілепсією, у якої була запланована операція – кесарів розтин під епідуральною анестезією. 29-річна вагітна жінка на 39-му тижні вагітності поступила в пологовий будинок. Було вирішено провести плановий кесарів розтин. Епідуральна анестезія з 0,75 % розчином ропівакаїну була обрана як метод анестезії. Через категоричну відмову пацієнтка не отримувала протиепілептичного лікування. Операція й анестезія пройшли успішно. На третій день після операції виник напад судом, який було купірувано внутрішньовенним уведенням діазепаму. У цій статті коротко описуються етіологія, класифікація, клінічні прояви і тактика анестезії пацієнтів із синдромом Кіарі і особливості кесаревого розтину у вагітних з цією патологією.