(untitled) (Medicina bolu, 2019)
Нейробластома належить до злоякісних пухлин, розвивається зі стовбурових клітин симпатичних гангліїв і мозкової речовини надниркових залоз та входить до групи нейроендокринних пухлин. Частіше локалізується в ділянці надниркових залоз та заочеревинному просторі, значно рідше – в симпатичних вузлах шиї та грудної порожнини. Больовий синдром є одним із провідних проявів у пацієнтів з прогресуванням захворювання. На відміну від інших пацієнтів, у онкологічних хворих больовий синдром не є тимчасовим чи періодичним відчуттям, у ньому немає фізіологічної доцільності, він не має захисного механізму, а навпаки, біль уданої групи хворих призводить до дезадаптації, спотвореного сприйняття больових та небольових імпульсів, а головне – супроводжується різноманітними розладами функцій ЦНС в організмі хворого.