(untitled) (Medicina bolu, 2019)
Актуальність: Невралгія трійчастого нерва зустрічається у 3–4 випадках на 100 000 населення та лікується 4 основними методами: операція Джанета, радіочастотна деструкція і балон-компресія вузла трійчастого нерва та методом радіохірургії. Мета дослідження: Порівняти ефективність та безпечність радіочастотної деструкції (РЧД) та балон-компресії (БК) вузла трійчастого нерва у лікуванні невралгії. Матеріали та методи: БК виконана 18 пацієнтам, РЧД – 6. Використовувалися стандартні методики. Результати дослідження та їх обговорення. Регрес болю був досягнутий у всіх пацієнтів з групи РЧД з першого разу. У групі БК – 77,8 % первинний регрес болю. У 4 пацієнтів виконувалися 1–2 повторні балон-компресії протягом короткого часу з моменту першої операції у зв’язку з недостатньою ефективністю першої. В одному випадку пацієнтка потребувала додаткової спирт-новокаїнової блокади гілок трійчастого нерву після БК. Ускладнення у вигляді загострення герпетичного процесу спостерігалися у 3 хворих в групі БК. Оніміння з болем зустрінуте в 1 випадку у групі БК. Значна зона оніміння в “половину обличчя” зустрінута лише у групі БК, те ж стосується порушень чутливості рогівки з розвитком у віддаленому періоді кератиту. Рецидиви невралгії протягом 2004–2018 років зустрінуті у 4 пацієнтів у групі БК та у 1 в групі РЧД (неоперабельна мальформація ЗЧЯ). Висновки. Обидва методи мають гарні показники безпеки, але ефективність РЧД суттєво вища. Також РЧД має меншу ймовірність неуспішних процедур, нижчий рівень ускладнень, кращий рівень точності деструкції, достатньо тривалі результати. Перспективи подальших досліджень: визначення чітких показань для виконання кожного окремого методу і загального місця цих методів у лікуванні даного виду патології. Конфлікт інтересів. Відсутній.