(untitled) (Medicina bolu, 2020)
Стан медицини є однією з найактуальніших наукових і соціально-економічних проблем людства. На сучасному етапі її розвитку для неї як системи знань характерні еклектизм, наявність безлічі контрадикцій і компіляцій. Такий стан медицини обумовлюється насамперед відсутністю в медичній науково-практичній діяльності реалізації уявлень системної структурно- функціональної організації організму людини. Для вирішення цієї проблеми необхідне формування системного способу мислення на основі знання організму людини як системи. Система спеціальних понять в кінцевому підсумку формує наукове знання, яке обумовлює і визначає форму та відповідний спосіб мислення. Знання є відображенням об’єктивної реальності в нашій свідомості, вираженим у символах формального апарату мови. Клінічне мислення – це спеціалізована форма внутрішнього мовлення. Його структурними одиницями є відповідні дефініції, терміни і поняття. Одночасно з цим вони є і його засобами, і способами. Певна група понять має концептуальне значення для становлення і розвитку клінічного мислення.