(untitled) (Medicina bolu, 2021)
У дослідженні вивчається вплив континуальної інфузії фентанілу на післяопераційний біль, внутрішньочеревний тиск і механічні зміни в легенях, які можуть виникнути у новонароджених у ранньому післяопераційному періоді. За методом знеболення 30 новонароджених (січень 2017 – травень 2021 г.) з гастрошизисом були розділені на дві групи (14ти було призначено морфіну гідрохлорид; 16ти – континуальна інфузія фентанілу). Механічні характеристики легень, ефективність післяопераційної аналгезії, релаксації черевної стінки вивчалися шляхом моніторингу динамічного комплаєнсу, петель тиску і петель потокуоб’єму, капнографії. Для оцінки якості знеболювання вимірювалися параметри гемодинаміки, сатурація кисню в крові, рівень кортизолу, Среактивного білка, глюкози, проводилася оцінка післяопераційного больового синдрому за допомогою візуальних аналогових шкал. Внутрішньочеревний тиск (IAP) контролювався за допомогою Cron. Для статистичного аналізу використовувався tкритерій Стьюдента. У групі пацієнтів, які отримували морфін, відзначалося збільшення IAP на 11–12 см H2O, рівня кортизолу та глюкози в крові. Ці ефекти були пов’язані з травматичністю операції і недостатньою анальгезією, що стало причиною збільшення IAP, поступового зниження динамічного комплаєнсу, підвищення резистентності легень. Відзначається пряма кореляція між збільшенням IAP та механічними змінами в легенях. Дослідження показало, що застосування континуальної інфузії фентанілу запобігає всім перерахованим вище небажаним ефектам.