(untitled) (Medicina bolu, 2022)
Актуальність. Приблизно 1% від усіх причин візитів до лікарів первинної ланки припадає на біль у грудях, а у 2–4% цих хворих біль є причиною потенційно небезпечного для життя серцево-судинного захворювання.Для коректної швидкої постановки діагнозу вкрай важливо, щоб клініцист і пацієнт розмовляли “однією мовою”: описані скарги мають бути швидко і правильно інтерпретовані, а питання лікаря — зрозумілі для пацієнта. Дуже важливо отримати від пацієнта інформацію про будь-які супутні симптоми та якомога детальніший опис дискомфорту в грудях. Збір анамнезу та фізикальне обстеження мають займати потрібний мінімум часу. Саме тому варто розуміти, як і чому розвиваються стани, проявом яких є біль у ділянці грудей.Мета. Висвітлити значну варіабельність клінічних проявів торакалгії, механізми розвитку й особливості клінічної та лабораторно-інструментальної діагностики причин болю в грудях. Матеріали та методи. Під час написання було використано сучасні іноземні настанови з ведення пацієнтів із больовим синдромом у ділянці грудей, написані англійською мовою. Висновки. Після травм біль у грудях є основною причиною звернення у приймальне відділення. Традиційно причини болю в грудях поділяють на серцеві та несерцеві, а кардіалгію, у свою чергу, – на таку, що викликана ішемічними змінами міокарда, і таку, що має неішемічний генез. Пацієнти часто не використовують термін “біль” для опису своїх симптомів, але переважно використовують інші терміни, такі як дискомфорт, стиснення, або можуть пов’язувати неприємні відчуття з розладом травлення.