(untitled) (Medicina bolu, 2022)
Адекватна післяопераційна аналгезія залишається до кінця не вирішеною проблемою лікування гострого болю. Незважаючи на широкий вибір аналгетиків, епідуральна аналгезія залишається найбільш адекватним та ефективним методом післяопераційного знеболювання. Подовжена епідуральна аналгезія широко використовується для післяопераційного знеболювання. Такий підхід має переваги перед періодичним введенням місцевого анестетика в епідуральний простір. Він включає: постійний рівень аналгезії, можливість хворого брати участь у процесі лікування болю, зниження інфекційних ускладнень (епідуральний абсцес). Крім того, постійна епідуральна інфузія значно знижує навантаження на медичний персонал. Постійну епідуральну інфузію можливо проводити за допомогою електричних помп чи одноразових інфузійних помп. Місцеві анестетики, крім їхнього основного ефекту, мають протизапальний ефект, який досягається тільки при подовженій інфузії. Крім того, ці концентрації не викликають кардіотоксичного ефекту. Для подовженої епідуральної інфузії на теперішній час використовують найчастіше бупівакаїн та ропівакаїн. Ропівакаїн має певні переваги перед іншими місцевими анестетиками.