(untitled) (Medicina bolu, 2023)
Програми покращеного відновлення після хірургічного втручання (ERAS) були запроваджені в багатьох сферах клінічної практики протягом останніх років, щоб покращити відновлення пацієнтів, підвищити задоволеність пацієнтів і скоротити тривалість перебування в лікарні. У цьому дослідженні вивчалася можливість застосування протоколу ERAS після кесаревого розтину в системі, де недоступні нейраксіальні опіоїди тривалої дії. Матеріали та методи: 200 породіль були випадковим чином розподілені до групи покращеного відновлення (E) або контрольної групи (C), які отримували стандартний догляд. Після пологів породіллям групи Е була проведена блокада квадратної поперекової кістки під ультразвуковим контролем. У день операції обидві групи отримували внутрішньовенну аналгезію. У перший післяопераційний день пацієнти групи Е переходили на пероральні анальгетики, тоді як група С протоколи мають бути розроблені індивідуально для кожної установи у координації з системою охорони здоров’я.