(untitled) (Medicina bolu, 2025)
Невралгія трійчастого нерва (НТН) є тяжким хронічним захворюванням, що супроводжується гострими болями та може призводити до інвалідизації. Для пацієнтів, у яких медикаментозна терапія неефективна, хірургічні методи, такі як мікросудинна декомпресія (МВД), радіочастотна термоабляція, балонна компресія, гліцеролова ризотомія або кріодеструкція, є основними варіантами лікування. Проте кожна з цих процедур пов’язана з пев-ними ризиками ускладнень, серед яких — пошкодження нервів, інфекції, геморагічні ускладнення, рецидиви больового синдрому та специфічні побічні ефекти залежно від методу втручання. У статті представлено результати ретроспективного аналізу лікування 250 пацієнтів з НТН. Ускладнення після МВД відзначені у 18 % випадків, включаючи плеоцитоз, дизестезію, локальну ішемію мозочка і парез лицевого нерва. Після черезшкірних процедур частота ускладнень сягала 37 %, зокрема рецидиви болю, дизестезії, анестезія dolorosa та інші. У роботі наголошено на необхідності мультидисциплінарного підходу для попередження ускладнень та вибору оптимального методу лікування для кожного пацієнта.