(untitled) (Medicina bolu, 2025)
Артеріовенозні мальформації (АВМ) — рідкісні вроджені ураження, спричинені деформацією кровоносних судин. Близько половини АВМ зустрічаються у черепно-лицевій ділянці, проявляючись як прогресуюче доброякісне ураження судин із високим кровотоком. Великі ураження ділянки обличчя можуть спричинити значні деформації, серйозні функціональні порушення та суттєвий ризик несподіваної кровотечі й обструкції дихальних шляхів. У пацієнтів можуть виникнути труднощі з годуванням у ранньому дитинстві у випадках великих уражень внутрішньоротових структур, таких як язик і губи. У статті ми описуємо складний випадок артеріовенозної мальформації язика та нижньої губи у підлітка чоловічої статі. Діагноз підтверджено за допомогою комп’ютерної томографії (КТ) з ангіографією, яка виявила мальформацію нижньої губної артерії та гілки зовнішньої сонної артерії. Лікування включало хірургічне втручання, первинне висічення ураження, що значно зменшило розмір ураження нижньої губи з подальшою негайною реконструкцією. Результати первинної операції показали значне зменшення розміру ураження нижньої губи, що дозволило полегшити годування, запобігти потенційній обструкції дихальних шляхів і забезпечило прийнятне естетичне покращення. Подальше лікування планується для додаткового зменшення залишкового ураження нижньої губи під час другого етапу висічення, а також видалення АВМ язика. Широкі варіації та тяжкість артеріовенозної мальформації в ділянці обличчя вимагають індивідуального плану лікування для кожного випадку. Зважаючи на високу частоту рецидивів, можуть знадобитися суворі стратегії подальшого ангіографічного спостереження.