(untitled) (Medicina bolu, 2025)
Вступ: Забезпечення безпеки пацієнта залишається головним завданням команд анестезіології та інтенсивної терапії при виборі найбільш відповідного анестезіологічного підходу — технік, препаратів, стратегій чи клінічних протоколів. Серед доступних методів спінальна анестезія є одним із найбільш широко застосовуваних і ефективних варіантів для пацієнтів, яким виконують операцію з приводу грижі. Матеріали та методи: У цьому дослідженні проведено ретельну та актуальну оцінку стану пацієнтів, які підлягали герніотомії. Загалом було включено 100 пацієнтів, яких рівномірно поділили на дві групи: 50 отримували спінальн у анестезію (СА), а 50 — загальну анестезію (ЗА). Моніторували такі ключові параметри, як вік, маса тіла, частота пульсу та зміни артеріального тиску. Пацієнтів віком від 20 до 90 років включено до груп ЗА та СА для детального передопераційного, інтраопераційного та післяопераційного спостереження. Результати: Результати показали, що гемодинамічна стабільність була вищою при застосуванні СА (приблизно 56 %) порівняно із ЗА (близько 40 %). Показники артеріального тиску були вищими у групі ЗА (32 %) порівняно із СА (24 %), тоді як гіпотензія спостерігалась у 28 % випадків ЗА та у 20 % випадків СА. Стабільність частоти серцевих скорочень також була кращою у СА (56 %) порівняно із ЗА (32 %). Підвищення ЧСС відзначалося у 34 % пацієнтів групи СА та у 60 % пацієнтів групи ЗА. Загалом СА забезпечувала більш стабільні результати, зокрема зниження ЧСС на 10 % у порівнянні з 8 % при ЗА. Висновки: Спінальна анестезія продемонструвала кращі результати порівняно із загальною анестезією у підтриманні стабільного артеріального тиску та мінімальних або нормальних коливань частоти серцевих скорочень