Ускладнення внутрішньочерепної гіпотензії: чи можемо ми нехтувати післяпункційним головним болем? (Medicina bolu, 2017)
Післяпункційний головний біль є ускладненням проколу твердої оболони спинного мозку. Це – нерідкий побічний ефект спінальної анестезії та поперекової пункції, що інколи ненавмисно трапляється при епідуральній анестезії. Витікання цереброспінального ліквору крізь отвір у твердій оболоні спричиняє зниження лікворного тиску і за години чи дні може призвести до розвитку головного болю. Він може ускладнитись порушеннями слуху чи зору, внутрішньочерепною субдуральною чи інтрацеребральною гематомою, ущемленням головного мозку і смертю. Тому кожен випадок післяпункційного головного болю потребує серйозного ставлення. Найбільш тривожними є зміни характеру болю (залежного від пози), його асиметрія, затьмарення свідомості та наявність неврологічного дефіциту.
Keywords: спінальна анестезія; ускладнення; внутрішньочерепна гіпотензія