Застосування порт-систем постійного венозного доступу для контролю болю у дітей (Medicina bolu, 2017)
У статті розглядаються питання використання тривалого венозного доступу та обґрунтування його використання в медицині болю. Відомо, що білково-енергетична недостатність, попередні блоки хіміотерапії, попередні багаторазові венепункції периферичних вен часто унеможливлюють венозний доступ у онкологічних пацієнтів та призводять до розвитку больового синдрому. Особливої важливості це набуває при системному контролі болю, коли планово внутрішньовенно вводяться знеболюючі засоби (НПЗП, наркотичні анальгетики тощо). Тому превентивна імплантація венозної порт-системи є чинником, який значно полегшує догляд за паліативним пацієнтом, проведення йому знеболюючої терапії. Слід зазначити, що використання порт-системи передбачене в домашніх умовах, самостійно пацієнтом або його родичами – це є також чинником, що полегшує стан пацієнта, зменшує тривалість госпіталізації, зменшує навантаження на медперсонал. Таким чином, імплантаційні системи венозного доступу дозволяють адекватно та стабільно проводити знеболювання, хіміотерапію та інфузійну терапію.
Keywords: знеболення; біль; венозний доступ; онкологія; діти