Чи є зв’язок між знеболенням у пологах і частотою кесаревого розтину (Medicina bolu, 2017)
Оскільки сьогодні ЕА стала широко використовуватися в медичній практиці для полегшення родових болів, між лікарями час від часу почали виникати суперечки про прямий зв’язок між ЕА, інструментальною допомогою породіллі та кесаревим розтином. Згідно з даними, опублікованими в цій статті, застосування епідуральної аналгезії не виявляє впливу на ймовірність кесаревого розтину і на ризик негативних неонатальних результатів. У той же час ЕА безпосередньо пов’язана з тривалістю першої й другої родових стадій.
Keywords: пологи; знеболення; кесарів розтин; анестезія; аналгезія