Пудендальна невралгія: діагностика та лікування (Medicina bolu, 2019)
У статті розглянуто основні причини виникнення пудендальної невралгії. Докладно описано критерії діагностики даного стану. Розглянуто і представлено основні методи лікування пудендальної невралгії, починаючи від комплексного консервативного лікування (фізична терапія, медикаментозне, блокади), яке в більшості випадків виявляється ефективним. А в разі його неефективності або рецидиву больового синдрому розглянуто питання проведення пульсової радіочастотної терапії нерва. Уданий час також вивчаються можливості застосування препаратів гіалуронової кислоти, ботулотоксину для лікування статевої нейропатії, а також кріоанальгезії. При неефективності консервативного лі-кування можливе виконання хірургічної декомпресії статевого нерва
Keywords: пудендальна невралгія; блокади; ультразвук; кріоанальгезія