Лікування периопераційного болю у пацієнтів з проксимальними переломами стегна: огляд доказових даних (Medicina bolu, 2020)
Метою даного огляду є висвітлення проблеми периопераційної аналгезії у пацієнтів похилого віку з переломом стегна шляхом порівняння різних методів знеболення.Дана проблема стає все більш актуальною для системи охорони здоров’я, адже кількість пацієнтів з травматичними ушкодженнями стегна збільшується. Наприклад, у Великобританії на 2033 рік прогнозується 100 тис випадків, це, в свою чергу, призведе до значних витрат на охорону здоров’я [4]. Складність полягає у необхідності контролю болю на усіх етапах надання медичної допомоги. Проте вік, коморбідність, фізіологічні зміни внаслідок старіння та можливі когнітивні розлади, високий ризик делірію створюють додаткові проблеми в лікуванні даної групи пацієнтів. На сьогодні основними препаратами для аналгезії при переломі стегна залишаються опіати, проте їх застосування, відмінність фармакокінетики та фармакодинаміки в людей похилого віку часто призводить до побічних реакцій, що, в свою чергу, може вплинути на результати лікування, летальність та тривалість госпіталізації, а зменшення дози призводить до недостатнього контролю болю [20-24]. Допомогти вирішити дану проблему може мультимодальний підхід до аналгезії з додаванням методів регіонарної анестезії. Більшість авторів демонструють пріоритетність використання, у периопераційному періоді, периферичних нервових блокад, як самостійно, так і в комбінації з іншими методами анестезії [31]. Проте дана проблема залишається не вирішеною.
Keywords: аналгезія; перелом стегна; psoas compartment блок; парацетамол; опіоїди; делірій