Порівняльна оцінка преінфузії при кесаревому розтині, виконаному в умовах спінальної анестезії. Результати мультицентрового дослідження (Medicina bolu, 2020)
Вивчення впливу преінфузій різними інфузійними розчинами в стані гемодинаміки у пацієнтів при кесаревому розтині, виконаному в умовах спінальної анестезії 0,5 % розчином Лонгокаїну хеві (0,5 % гіпербаричний бупівакаїн).Матеріали та методи. Спінальна анестезія (САн) була виконана у 2 190 жінок у віці від 21 до 39 років при терміні гестації в 39–40 тижнів. У структурі екстрагенітальної патології переважала хронічна анемія різного ступеня тяжкості – у 1 650 (75,3 %), інфекція сечового тракту – 756 (34,5 %), прееклампсія легких ступенів – 245 (11,2 %), хронічні неспецифічні захворювання легень – 125 (5,7 %). 1 786 (81,5 %) пацієнтів оперували в плановому порядку, за екстремальним показанням – 404 (18,4 %). У 852 (38,9 %) жінок спостерігали поєднання двох патологій. Показанням до операції слугували: хвороба оперованої матки, нестабільність рубців на матці, клінічно вузький таз, міопія високого ступеня, вторинна пологова слабкість. Тривалість операційного втручання коливалася від 40 до 52 хвилин. Результати. У I групі виражена гіпотензія, що вимагала симпатоміметичної підтримки мезатоном, спостерігалася у 192 (34,8 %) пацієнток. У II групі виражена гіпотензія, що потребувала симпатоміметичної підтримки мезатоном, спостерігалася у 114 (20,8 %) пацієнток, а в III групі гіпотензія, що потребувала симпатоміметичної підтримки мезатоном, була у 127 (23,2 %) пацієнток. В той же час у пацієнток IV групи виражена гіпотензія, що вимагала симпатоміметичної підтримки мезатоном, спостерігалася лише у 91 (18 % випадків).Висновки. Проведення нейроаксіальної анестезії дозволяє забезпечити розвиток гіпотензій, які можна профілактувати за допомогою преінфузії кристалоїдними розчинами. Агресивна преінфузія з великими обсягами ізоосмолярних кристалоїдів у дозі 10–14 мл/кг асоціювалася зі збільшенням частоти гемодинамічної нестабільності, що потребувала симпатоміметичної підтримки.
Keywords: спінальна аналгезія; бупівакаїн; реосорбілакт; кесарів розтин