Менеджмент лікування болю в раньому післяопераційному періоді. Практика використання кеторолаку. Клінічний випадок (Medicina bolu, 2020)
Сучасна стратегія раціональної аналгезії періопераційного періоду передбачає зменшення застосування опіоїдних анальгетиків та попередження асоційованих з ними побічних ефектів. На сьогодні відомо, що застосування опіоїдних анальгетиків може в подальшому призводити до розвитку стану гіпералгезії. Опіоїд-індукована гіпералгезія являє собою адаптивну реакцію організму у відповідь на екзогенне введення опіоїдів, механізми розвитку якої пов’язані з активацією центральної глутаматергічної системи та вивільненням спінальних динорфінів. Натомість габапентин, НПЗП та кетамін характеризуються опіоїдзберігаючими властивостями, у зв’язку з чим знижують кількість асоційованих з опіоїдами побічних ефектів. Гіпералгезія – це стан, що лежить в основі формування хронічного больового синдрому і розвивається незалежно від ступеня репарації післяопераційної рани.Для лікування болю в післяопераційний період основною групою лікувальних середників залишаються опіоїдні анальгетики, які призначають 60 відсоткам хворих. Проте при вираженому больовому синдромі виникає потреба введення опіоїдів у дозах, які перевищують стандартно рекомендовані. Відомо, що тактика збільшення дози опіоїдних анальгетиків призводить до росту частоти побічних реакцій: вираженої седації, пригнічення дихання, нудоти, блювоти, парезу кишечника, дисфункції жовчо- і сечовидільної систем, галюцинацій. З метою зменшення побічних ефектів лікар зменшує дозу опіоїдів, що супроводжується неадекватним знеболенням.Враховуючи вищевикладене, клініцисти призначають додатково препарати інших лікарських груп, що здатні підсилювати знеболюючий ефект опіоїдів. Важливим аспектом при цьому є можливість зменшувати дозу опіоїдів.Наші дані та дані інших авторів. У відділеннях інтенсивної терапії до недавнього часу НПЗП застосовували рідко, головним чином – при слабкому і середньої інтенсивності больовому синдромі.
Keywords: Кеторолак; знеболення; клінічний випадок; біль