Вплив акушерського та гінекологічного насилля, пов’язаного з болем, на стан якості життя жінок (Medicina bolu, 2022)
Тема акушерської та гінекологічної агресії є широко розповсюдженою, але одночасно табуйованою. Причиною є стигми та страхи жінок, відносно яких було вчинено медичні насильницькі дії. Це те, про що не говорять вголос, не виносять на загальний огляд, адже за цим криються біль та сором. Тому тематиці акушерського насилля не придають ніякого значення. За сучасними даними, кожна третя жінка у світі страждає від негуманних дій лікарів-акушерів, і ці дії ведуть до непоправних наслідків у житті кожної жінки.Мета: оцінка впливу акушерського насилля на якість життя жінок; визначити основні шляхи подолання цієї проблеми. Встановлено, що негативний досвід відвідування гінеколога, що було пов’язане з відчуттям болю, викликає відчуття страху перед наступним оглядом; це зменшує відвідування для профілактичних оглядів, що може призвести до виявлення хвороб на пізніх стадіях розвитку та ускладнити їх лікування. Негативний досвід відвідування гінеколога, пов’язаний з відчуттям болю, погіршує якість життя жінки за показниками компоненти “Психічне здоров’я”. Встановлення наявності факторів акушерського та гінекологічного насилля потребує психологічної допомоги пацієнткам та опрацювання етичних підходів до надання медичної допомоги лікарями і медичним персоналом та удосконалення методів знеболення.
Keywords: біль; акушерське насилля; якість життя