Ефективність торакальної паравертебральної блокади під ультразвуковим контролем для післяопераційної аналгезії у пацієнтів, які перенесли черезшкірну нефролітотомію (Medicina bolu, 2023)
Довідкова інформація: Черезшкірна нефролітотомія (PCNL) є малоінвазивною операцією для лікування каменів у нирках. Післяопераційний біль турбує пацієнта через пошкодження капсули. Ефективність торакальної паравертебральної блокади під ультразвуковим контролем на кількох рівнях (T9–T10, T10–T11, T11–T12) була оцінена для лікування післяопераційної аналгезії під час операцій черезшкірної нефролітотомії.Методологія: проспективне рандомізоване подвійне сліпе дослідження 60 випадків пацієнтів Американського товариства анестезіологів I–II, які перенесли черезшкірну нефролітотомію, були розподілені на групу P (тест) і групу N (контроль). Відразу після операції групі P була проведена паравертебральна блокада під ультразвуковим контролем на T9–T10, T10–T11, T11–T12 на боці операції з використанням 5 мл 0,25 % левобупівацину на кожному рівні, тоді як групі N не проводили паравертебральну блокаду. Пацієнтів оцінювали за візуально-аналоговою оцінкою (VAS), час для першого невідкладного анальгетика, кількість невідкладних анальгетиків у перші 24 години після операції.Результати: Оцінка болю за VAS показує суттєву різницю між групою P (4,2 + 0,8) і групою N (5,3 + 1,1) (p < 0,05) через 30 хвилин, 2, 4, 8 годин після операції. Загальне споживання опіоїдів на 2-гу, 6-ту і 24-ту години після операції було меншим у групі P, ніж у групі N (P
Keywords: черезшкірна нефролітотомія; ультразвукова паравертебральна блокада; післяопераційна аналгезія; візуальна аналогова оцінка