Створення моделі на миші — блокади зірчастого ганглія та наступних двофазних впливів на двосторонній церебральний кортикальний кровотік (Medicina bolu, 2023)
Передумови та мета: блокада зірчастого ганглія (SGB) має значну терапевтичну ефективність у різних клінічних практиках, тому необхідні подальші дослідження SGB. Модель SGB на миші не було описано, і вплив на церебральний кортикальний кровотік (CCBF) був суперечливим. Ми мали на меті створити модель блокади зірчастого ганглія (SGB) на миші і дослідити, як SGB впливає на CCBF.Методи: самців мишей C57BL/6 випадковим чином розділили на п’ять груп (n = 6): групи L (лівий SGB) і R (правий SGB) отримували ін’єкцію 0,25 % ропівакаїну гідрохлориду (0,08 мл) у відповідний зірчастий ганглій; так само групи SL (лівий контроль фізіологічного розчину) і SR (правий контроль фізіологічного розчину) замість цього отримували ін’єкцію нормального фізіологічного розчину (0,08 мл). Група C не отримувала втручання. CCBF оцінювали до SGB (T0) і через 10 (T1), 30 (T2), 60 (T3), 90 (T4) і 120 хвилин (T5) після SGB з використанням лазерної спекл-контрастної системи візуалізації.Результати: модель SGB на миші була успішно створена в групах L і R. Порівняно з базовим рівнем, CCBF на стороні блокування знизився на T1, збільшився на T2–T5 і досяг піку на T3 у групах L і R (усі, P
Keywords: блокада зірчастого ганглія; модель на миші; церебральний кровотік; симпатична нервова система