Рандомізоване контрольоване дослідження ропівакаїну з ад’ювантами при ультразвуковій блокаді надключичного плечового сплетення (Medicina bolu, 2023)
Довідка: ад’юванти при блокаді плечового сплетення можуть покращити догляд за пацієнтом шляхом подовження післяопераційного знеболення та ранньої мобілізації пацієнта зі стабільною гемодинамікою. Блокада плечового сплетення може мати ускладнення, такі як системна токсичність місцевого анестетика, пневмоторакс, пошкодження нерва тощо. Ці обмеження можна подолати за допомогою блокади під контролем ультразвуку з ад’ювантами, такими як дексмедетомідин і клонідин, для подовження тривалості блокади та післяопераційної аналгезії. Ропівакаїн має більший ступінь моторної диференціації та меншу кардіотоксичність. Оформлення: проспективне подвійне сліпе рандомізоване контрольне дослідження, що включає 90 суб’єктів, призначених для планових операцій на верхніх кінцівках. Мета: порівняти початок, тривалість сенсорної блокади, моторної блокади та аналгезії 0,5 % ропівакаїну з клонідином 1 мкг/кг і 0,5 % ропівакаїну з дексмедетомідином 1 мкг/кг при операціях на верхніх кінцівках. Методи: Було відібрано дев’яносто пацієнтів віком від 18 до 60 років за фізичним статусом 1 і 2 Американського товариства анестезіологів (ASA), яким заплановано різні планові операції на верхніх кінцівках, і випадковим чином розподілено на дві групи по 45 пацієнтів у кожній. Група А отримала 20 мл 0,5 % ропівакаїну з дексмедетомідином 1 мкг/кг, а група B отримала 20 мл 0,5 % ропівакаїну з клонідином 1 мкг/кг у 2 мл дистильованої води. Параметри порівнювали між групами дослідження. Результати: у групі А у 73,3 % пацієнтів сенсорна блокада настала через 8 хвилин. У 26,7 % пацієнтів сенсорна блокада настала через 10 хвилин. У групі B у 44,4 % пацієнтів сенсорна блокада виникла через 8 хвилин, а у 26,7 % пацієнтів — через 10 хвилин. Спостерігалося статистично значуще зниження настання блокади та збільшення середньої тривалості сенсорної та моторної блокади в групі A порівняно з групою B.Висновок: додавання дексмедетомідину до 0,5 % ропівакаїну при блокаді надключичного плечового сплетення зменшувало час виникнення сенсорного та моторного блоку і подовжувало післяопераційну аналгезію.
Keywords: ропівакаїн; ад’юванти; дексмедетомідин; клонідин; блокада плечового сплетення