Порівняння ларингоскопа Macintosh та відеоларингоскопа King Vision для інтубації трахеї у дорослих пацієнтів (Medicina bolu, 2024)
Передумови: Розробка відеоларингоскопа полегшила роботу з дихальними шляхами. Наше дослідження мало на меті порівняти ефективність ларингоскопа Macintosh та відеоларингоскопа King Vision для інтубації трахеї у дорослих пацієнтів під загальною анестезією.Мета: Основною метою дослідження було порівняти отриманий огляд глотки, необхідність зовнішніх маніпуляцій, час введення ендотрахеальної трубки і кількість спроб, необхідних для успішної інтубації за допомогою ларингоскопа Macintosh та відеоларингоскопа King Vision. Вторинною метою була оцінка змін гемодинамічних параметрів та оцінка виникнення ускладнень під час інтубації.Матеріали та методи: Дослідження включало 136 пацієнтів, направлених на операцію під загальною анестезією. Пацієнти були випадковим чином розподілені у групу C (N = 68) та групу V (N = 68). У групі C інтубація трахеї проводилася за допомогою ларингоскопа Macintosh, а в групі V — за допомогою відеоларингоскопа King Vision. Ларингоскопію оцінювали за шкалою Cormack – Lehane та потребою у будь-яких маніпуляціях. Час інтубації розраховували для кожного леза. Було зафіксовано гемодинамічні параметри, а також будьякі ускладнення під час ларингоскопії та інтубації. Спостереження було проаналізовано статистично за допомогою програми SPSS для Windows версії 28.Результати: У групі C 61.8 % пацієнтів мали оцінку I за шкалою Cormack – Lehane, тоді як у групі V оцінку I мали 76.5 % пацієнтів. Середній час успішної інтубації становив 34.90±8.35 сек. у групі C, тоді як у групі V він становив 32.82 ± 5.20 сек. Статистичної різниці в розподілі пацієнтів за кількістю спроб інтубації не було. У групі C 64.7 % пацієнтів потребували зовнішнього тиску на гортань, тоді як у групі V 97.1 % пацієнтів були інтубовані без зовнішнього тиску на гортань. Обидві групи порівняли за змінами гемодинамічних параметрів і будь-якими ускладненнями, пов'язаними з ларингоскопією та інтубацією.Висновок: Ми дійшли висновку, що кращий огляд глотки отримується за допомогою відеоларингоскопа King Vision, тоді як як для ларингоскопа Macintosh часто потрібна оптимізація положення та зовнішня маніпуляція гортанню, щоб отримати подібний огляд глотки. Введення відеоларингоскопа King Vision у ротову порожнину потребує певного час, але інтубація з ним є простішою. Гемодинамічні зміни та ускладнення під час процедури рівномірно розподіляються між двома пристроями.
Keywords: інтубація трахеї; пацієнти; відеоінтубація трахеї; важкі дихальні шляхи