Порівняльне дослідження бупівакаїну та бупівакаїну з дексаметазоном під ультразвуковим контролем для блокади м'яза-випрямляча у крижовій ділянці спини при хірургічних втручаннях на сечостатевих органах у педіатричних пацієнтів (Medicina bolu, 2025)
Актуальність. Блокада м'яза-випрямляча у крижовій ділянці спини є відносно новим і безпечним методом міжфасціальної блокади для хірургічних втручань на сечостатевих органах у дітей. Мета — порівняти інтра- та післяопераційну знеболюючу ефективність бупівакаїну окремо та в поєднанні з дексаметазоном при однократному введенні під ультразвуковим контролем для блокади м'яза-випрямляча у крижовій ділянці спини під час урогенітальних операцій у педіатричних пацієнтів під загальною анестезією.Методи. 30 пацієнтів, віком від 12 місяців до 12 років, зі ступенем ризику ASA I та II, які перенесли операції на сечостатевих органах, були випадковим чином розподілені на 2 групи. Під загальною анестезією в положенні лежачи і з використанням лінійного ультразвукового датчика, розташованого вздовж посередині; спинномозкову голку 25 G, 90 мм, просували краніокаудально до 4-го крижового гребеня і вводили підготовлений розчин. Група А отри мувала 1 мл/кг 0,25 % бупівакаїну з 2 мл фізіологічного розчину. Група B отримувала 1 мл/кг 0,25 % бупівакаїну з 0,2 мг/кг дексаметазону у фізіологічному розчині загальним об'ємом 2 мл.Результати. Усі пацієнти залишалися гемодинамічно стабільними під час операції в обох групах із зіставною тривалістю післяопераційного знеболення. Крім того, різниця в  середньому показнику FLACC R протягом 24 годин після операції між двома групами була незначущою і побічних ефектів не спостерігалося.Висновок. Додавання дексаметазону до бупівакаїну при однократному введенні під ультразвуковим контролем для блокади м'яза-випрямляча у крижовій ділянці спини під час урогенітальних операцій у педіатричних пацієнтів під загальною анестезією не змінило інтраопераційну знеболюючу ефективність бупівакаїну та не призвело до значного подовження тривалості післяопераційного знеболення.
Keywords: блокада м'яза-випрямляча у крижовій ділянці спини; блокада фасціальної площини; УЗД; бупівакаїн; дексаметазон