Сучасні аспекти аналгоседації у критичних хворих (Medicina bolu, 2025)
Вступ. У сучасних відділеннях інтенсивної терапії відбувається перехід від тривалої глибокої седації бензодіазепінами та опіоїдами до більш поверхневої, контрольованої та «кооперативної» седації. Така зміна зумовлена зв’язком глибокої седації з підвищеним ризиком делірію, тривалішою штучною вентиляцією легень, збільшенням летальності та негативними віддаленими наслідками. Водночас зростає роль методів аналгоседації з мінімальним використанням бензодіазепінів та акцентом на збереженні контакту з пацієнтом.Метою роботи є узагальнення сучасних аспектів аналгоседації у критичних хворих із фокусом на фармакологічні властивості мідазоламу і дексмедетомідину та аналіз їх застосування в анестезіології й інтенсивній терапії.Завданням роботи є висвітлення еволюції підходів до седації у відділеннях інтенсивної терапії, характеристика фармакодинамічних і фармакокінетичних властивостей мідазоламу, аналіз можливостей його застосування у седації різної глибини та порівняння з ефектами дексмедетомідину. Також розглядаються особливості використання цих препаратів у клінічних ситуаціях, що потребують тривалої, контрольованої або послідовної седації.Висновки. Аналгоседація є ключовою складовою ведення критично хворих, а сучасні підходи спрямовані на зменшення глибини седації та відмову від рутинного застосування бензодіазепінів. Мідазолам залишається важливим препаратом для короткочасної седації, індукції анестезії, антероградної амнезії, рятівної седації та контролю тривоги й судом, але для аналгоседації зазвичай потребує поєднання з опіоїдами. Дексмедетомідин забезпечує дозозалежну седацію зі збереженням контакту з пацієнтом, мінімально впливає на дихання, модулює сон і симпатичну активність та може застосовуватися при сепсисі, септичному шоку, делірії та абстиненції, що відповідає сучасним концепціям кооперативної седації. Послідовне використання мідазоламу та дексмедетомідину може бути ефективним варіантом при необхідності тривалої седації у вибраних пацієнтів
Keywords: аналгоседація; критичні пацієнти; мідазолам; дексмедетомідин; бензодіазепіни; кооперативна седація; відділення інтенсивної терапії; делірій