Біль у опорно-руховому апараті, пов’язаний із професійною діяльністю, серед фахівців акушерства та гінекології (Medicina bolu, 2025)
Передумови: Хірургічні спеціальності, такі як акушерство та гінекологія, є надзвичайно вимогливими як фізично, так і психоемоційно. Це часто призводить до гострих і хронічних м’язових перенапружень, що можуть погіршувати продуктивність і якість надання медичної допомоги. Це дослідження спрямоване на оцінку поширеності болю в опорно-руховому апараті серед практикуючих акушерів та гінекологів, визначення пов'язаних факторів ризику та впливу на їх фізичне здоров’я.Матеріали та методи: Для збору даних щодо болю в опорно-руховому апараті було використано онлайн-анкету, заповнену лікарями-акушерами та гінекологами. Проведено описовий аналіз факторів ризику, їх взаємозв’язку з характером хірургічної практики та впливом на спосіб життя.Результати: Загальна поширеність болю/дискомфорту в опорно-руховому апараті становила 61,3%. Найчастішою зоною ураження була поперекова ділянка (44,7%), далі — шия (36,8%). Більшість учасників оцінювали інтенсивність болю на 5–7 балів із 10. Основною подією, що спричинила перший епізод болю, було виконання кількох операцій/пологів поспіль (64,8%). У 66% учасників понад 7 днів значною мірою були порушені повсякденні активності. Три чверті лікарів повідомили про полегшення болю після відпочинку. 81% зазначили рецидив болю після повного одужання у зв’язку з поверненням до попереднього рівня навантаження.Висновок: Представлене дослідження підкреслює, що більшість випадків болю в опорно-руховому апараті є попереджуваними завдяки ранньому розпізнаванню та своєчасному відпочинку. Це акцентує увагу на важливості ергономіки для хірургів, особливо акушерів і гінекологів. Вкрай необхідно розробити протоколи для виявлення лікарів групи ризику та своєчасного впровадження заходів і реабілітації для підвищення ефективності їх роботи.
Keywords: біль; пов'язаний з роботою; біль у опорно-руховому апараті; професійна травма; акушери; гінекологи; ергономіка; хірургія