Фізична терапія дітей молодшого шкільного віку з типовою вродженою клишоногістю

Authors

  • Л М Ціж Львівський державний університет фізичної культури, м. Львів, Україна
  • І Романчишин Львівський державний університет фізичної культури, м. Львів, Україна

DOI:

https://doi.org/10.31636/pmjua.t1.27164

Keywords:

клишоногість, дитина, фізична терапія

Abstract

Актуальність. Вроджена клишоногість займає одне з перших місць за поширеністю серед вроджених аномалій опорно-рухового апарату. Важливо оцінити функціональні можливості ураженої стопи, опорну функцію для правильного підбору лікувальних та реабілітаційних заходів.

Мета дослідження: проаналізувати вплив фізичної терапії на показники функціонального стану опорно-рухового апарату дітей молодшого шкільного віку з вродженою клишоногістю.

Матеріали та методи. У дослідженні брали участь 12 дітей, які проходили курс фізичної терапії за удосконаленою методикою, що включала ЛФК, масаж, фізіотерапію та ортопедичні засоби. ЛФК проводилась у формі лікувальної гімнастики, самостійних занять та лікувальної ходьби.

Використовували гоніометрію, мануальне м’язове тестування, плантографію, оцінку інтенсивності болю за ВАШ, антропометрію, шкалу оцінки якості життя дітей Пірса – Харріса, середнє арифметичне значення, середнє квадратичне відхилення, вірогідність різниці за критерієм Стьюдента, зіставлення одновимірних показників у процентах.

Результати дослідження та їх обговорення. Аналіз плантограм за методом І. М. Чижина показав значну різницю у довжині та ширині стопи, зміни у висоті підйому стопи та відхилення кута п’ятки. За час дослідження амплітуда згинання стопи збільшилася з 71 до 83 % від меж норми, амплітуда розгинання стопи збільшилася з 52 до 63 % від меж норми. Найбільші обмеження спостерігалися в еверсії стопи, яка за час дослідження збільшилася на 8 %. Збільшилася сила розгиначів стопи. Спостерігали покращення рівноваги та збільшення часу утримання певного положення стоячи. Якість життя у сферах «щастя» та «задоволеність» склала 13,5 бали при нормі 15.

Висновки. Удосконалена методика сприяла змінам функціонального стану ОРА. Перспективи подальших досліджень: вивчення питання якості життя дітей з даною патологією.

Downloads

Download data is not yet available.

Published

2018-10-18

How to Cite

1.
Ціж ЛМ, Романчишин І. Фізична терапія дітей молодшого шкільного віку з типовою вродженою клишоногістю. PMJUA [Internet]. 2018 Oct. 18 [cited 2024 Mar. 28];3(2/1):43-. Available from: https://painmedicine.org.ua/index.php/pnmdcn/article/view/139

Issue

Section

Conference abstract